Programa

logo_discat_web

A continuació podreu consultar el programa de la Fira Discat 2016. Totes les jornades són adaptades a la llengua de signes i també hi haurà subtítols per a les persones amb dificultat d’oïda.

 

Programa Discat 2016

 

Divendres, 30 de Setembre

Activitats adreçades a professionals  (GRATUÏTES ) Inscripcions  a www.firadiscat.cat

Traductor de signes i subtitulació en directe per persones sordes

8.30

Obertura recinte per als professionals participants. Acreditacions i documentació.

9.10

Acte inaugural. Parlament autoritats.

9.30

Conferència inaugural a càrrec de Màrius Serra

10.00

Conferència. “Llei 13/2014 d’accessibilitat: Justificació i aplicació pràctica a càrrec de Ma. Victòria Perez Camisón, arquitecte, i Ma Josep Caldes Canela, Terapeuta ocupacional. Professionals del Centre per a l’Autonomia Personal Sirius.

A la sala gran Cal Gallifa.

11.30

Refrigeri  Sala Cal Gallifa.

12.00

Conferència: Presentació del programa “Barcelona Esport Inclou” a càrrec de Mercè Jofra i Company. Cap de departament de Promoció Esportiva de l’Ajuntament de Barcelona.

13.00

Taula d’experiències. Exemples de superació personal. Amb la col·laboració de les entitats AMPANS, Federació ECOM, APSOCECAT, i Fundació Privada Àuria.

14.00

Conferència de tancament a càrrec de Marc Buxaderas Escolà amb el seu monòleg “Posa un discapacitat a la teva vida”

 

Presentació i moderació de les Jornades, a càrrec del periodista Carles Jodar

 

Activitats adreçades a les escoles i professorat

PRIMÀRIA

9.30  a 12.00

Tallers pràctics amb circuit d’activitats fisicoesportives adaptades i gimcana de la discapacitat. Activitat d’educació en valors per a alumnes de 4t i 5è de Primària. Enguany tota la gimcana es realitzarà amb un únic fil conductor, que serà el conte “El cassó d’en Gerard” de l’autora Isabelle Carrier, que recrea el dia a dia d’un nen diferent: les seves dificultats, les seves qualitats, els obstacles que ha d’afrontar.

Lloc: Parc de davant del Gallifa
Organitza IES Quercus,  Amputats Sant Jordi, Consell Comarcal del Bages, Consell Esportiu del Bages, Casal del Sord de Manresa i FCEDF (Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física).

11.00

Demostració del joc de bitlles catalanes. Activitat dirigida per Jordi Belmonte, integrador social de Àuria Grup, i realitzada per un grup de nois de la mateixa entitat. Lloc: patí de l’Espai Jove.

17:30

Demostració de teràpia assistida amb gossos . Centre AGRAPES. Activitat dirigida per Xavi Ontiveros i Jeni Bordera, director i guia dinamitzadora del centre. Lloc: patí interior de l’ajuntament.

 

SECUNDÀRIA

Dia 28

10.00 i 11.00

Xerrada sobre tasca de la Federació ACELL (Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual) i exemple d’experiència personal d’esportista. Adreçat a alumnes de 1r i 2n de Batxillerat, de l’IES Quercus.

 

Dia 30

10.00 i 11.00

Presentació del documental “Vides diverses” i posterior col·loqui, a càrrec de la Fundació ECOM, entitat de referència dins el món de la discapacitat física. Adreçat a alumnes de 3er i 4t ESO, de l’ IES Quercus.

13.00

Xerrada a càrrec de la FCEDF (Federació Catalana D’Esports de Persones amb Discapacitat Física) sobre la Federació, els Jocs Paralímpics i presentació de l’experiència de vida d’un esportista paralímpic. Adreçat a alumnes de 1r i 2n d’ESO del  SINS Cardener.

 

Activitats paral·lels i altres

Durant tot el dia Punt d’informació de l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, davant de Cal Gallifa.

Acapte per donar sang a càrrec del Banc de Sang i teixits. Al carrer Lleida, al costat de Cal Gallifa. De 10 a 2 del migdia i de 5 de la tarda a les 9 del vespre.

11:00

“Cantada de cançons d’ara i de sempre”, a càrrec de la Coral de les Llars d’Ampans de Sant Joan i d’usuaris de la Residència Municipal l’Atzavara. Lloc: Residència Atzavara.

 

Activitats per  a tota la ciutadania

Dia 28

19:00

Presentació del llibre “A través de l’ànima”, a càrrec de l’associació  TEA (Trastorn de l’Espectre Autista), a la Biblioteca municipal.

Dia 29

18.00

Sessió Hora del conte adaptat al llenguatge de signes a la biblioteca municipal. Títol del conte: L’Elefant Mainú i l’amistat. La història d’en Mainú té com a pilar fomamental l’educació en valors basada en l’amistat i la solidaritat.

Dia 30

16.00.

Taller –xerrada “Solucions per a millorar la qualitat de la vista” a càrrec de l’entitat Aina Social. Lloc: Sala petita de cal Gallifa.

17.00.

Obra de teatre “Criatures”. A càrrec de la companyia de teatre Sarau, vinculada a l’Associació Artística de Cecs i Deficients Visuals de Catalunya (ACCDV) i a l’ONCE. L’obra tracta, a traves d’esquetxos ples d’ironia i humor, els problemes de pares i fills. Lloc: Escenari Cal Gallifa.

18.30

Espectacle de dansa integrada “PICKPOCKETEPIECES”, a càrrec de la companyia ‘KIAKAHART’ amb la interpretació de dues peces: PETIT CYCLAMEN i FUCK IN PROGRESS (ÍNTIM) a càrrec dels ballarins Míriam Aguilera, Rita Noutel, Joan Casaoliva i Jordi Cortés. Lloc:  Escenari exterior Gallifa.

19.00

Demostració de “Zumba adaptat” i ball de cloenda amb tots els participants. A càrrec de la FCEDF (Federació Catalana D’Esports de Persones amb Discapacitat Física). Escenari exterior Gallifa. Amb la col·laboració de l’Escola de Dansa Pas a Dos de Sant Joan de Vilatorrada.

 

Durant tota la jornada

10.00

Obertura de la Fira i inici dels expositors

Demostració de la seva tasca i diferents tallers a càrrec dels diversos estands participants a la fira.

Demostració de teràpia canina a càrrec de ATAGI

Demostració d’equip de rehabilitació a càrrec de MOTOMED

Demostració de cadires de rodes a càrrec de BATEC Orto

Tallers de Braile a càrrec de l’Associació de Discapacitats Visuals de Catalunya: B1+B2+B3

Tallers d’escriptura  Braile i tallers sensorials a càrrec de l’associació Catalana Pro Persones Sordcegues

Tallers infantils a càrrec d’AKI bricolatge

Passejades a cavall, a càrrec de l’Associació Cal Graells Equinoteràpia

 

Durant tota la setmana

Maleta viatgera per a les escoles, amb llibres relacionats amb la discapacitat, a càrrec del Consell Comarcal del Bages.