Sant Joan de Vilatorrada serà la capital catalana de les discapacitats amb la celebració de la segona fira Discat

Organitzar un certamen referent del món de la discapacitat a Catalunya. Aquesta és l’aposta del municipi bagenc de Sant Joan de Vilatorrada, que el pròxim divendres 30 de setembre celebrarà la segona edició de Discat, una fira que vol posar de manifest les altres capacitats que tenen moltes persones que han de poder viure d’una forma totalment integrada en el conjunt de la societat. Alhora, vol ser un gran punt de trobada que esdevingui un referent molt més enllà de la comarca del Bages.

 

Després de la bona acollida de la primera edició, que es va celebrar fa dos anys, l’organització ha optat per donar continuïtat a la fira, que manté el vessant professional i també el de conscienciació, especialment d’infants i joves. El programa, que s’està acabant de tancar, inclourà ponents de renom, com l’escriptor Màrius Serra.

 

Accessibilitat i esport inclusiu

La Fira Discat tractarà en aquesta segona edició la llei d’accessibilitat i l’esport inclusiu. Aquests dos grans eixos seran els protagonistes de les jornades professionals que tindran lloc a Cal Gallifa. Sant Joan de Vilatorrada és un municipi sensible en aquest sentit ja que treballa per suprimir de manera progressiva les barreres arquitectòniques.

 

L’àmbit d’accessibilitat es debatrà a partir de la conferència Llei 13/2014 d’accessibilitat: Justificació i aplicació pràctica en què s’exposaran les claus de la nova legislació i la seva aplicació pràctica tant en l’àmbit de les administracions públiques com al sector privat. Anirà a càrrec de l’arquitecta Maria Victòria Pérez i de la terapeuta ocupacional Maria Josep Caldes.

 

Pel que fa al segon bloc, que girarà al voltant de l’esport inclusiu, es presentarà el programa Barcelona Esport Inclou. Aquesta iniciativa proposa que la pràctica de l’activitat física es pugui fer sense límits i sense barreres, promovent l’esport inclusiu. Mercè Jofra, cap del departament de Promoció Esportiva de l’Ajuntament de Barcelona, explicarà les línies bàsiques del projecte.

 

Les jornades professionals es completaran amb una taula d’experiències amb exemples de superació personal que comptarà amb la col·laboració de les entitats Ampans, Federació ECOM, APSOCECAT i Fundació Privada Àuria.

 

La ponència inicial anirà a càrrec del reconegut escriptor Màrius Serra. Serra explicarà la seva experiència amb el seu fill, que ha quedat recollida a través del llibre Quiets.

 

Tallers de conscienciació

Durant tot el matí es programaran tallers de conscienciació en els quals participaran els alumnes de primària i de secundària dels centres d’ensenyament de Sant Joan de Vilatorrada.

 

Espai de fira

Discat mantindrà un espai propi per als expositors. Les empreses i entitats del sector de la discapacitat d’arreu de Catalunya comptaran amb estands propis a l’exterior de Cal Gallifa, centre neuràlgic de la fira.

 

Inscripcions i contacte

Totes les persones interessades a participar de la fira es poden inscriure de manera gratuïta a través del correu electrònic sjvt.firadiscat@santjoanvilatorrada.cat i també enviant un formulari des del web www.firadiscat.cat. A la mateixa pàgina es pot consultar tota la informació del certamen.

 

DSC01046